Den ene eller begge foreldrene har utvist voldelig eller annen antisosial atferd
Logg inn for å fjerne annonser
Svært god fungering
Foreldrene viser ingen tegn til voldelig eller antisosial atferdIfølge artikkel 8 i FNs barnekonvensjon har alle barn rett til å ha sin egen identitet. Identitet er det som gjør barnet til den personen det er og det som skiller barnet fra andre mennesker. Dette inkluderer blant annet følelser, uttrykksformer og atferd. Voksne som møter barn med utfordrende atferd,.... De har gode omsorgsevner, regulerer følelser hensiktsmessig og tilbyr barnet en trygg og stabil oppvekst.
God fungering
Foreldrene har tidligere hatt utfordringer knyttet til sinne eller grensesetting, men har fått veiledning og viser varig forbedring. Barnet er ikke utsatt for vold eller negativ påvirkning.
Adekvat fungering
En eller begge foreldrene har vist voldelig eller antisosial atferd, men det er ingen tegn til at barnet påvirkes direkte. Barnet lever i et miljø med potensielle risikofaktorer, men også beskyttelsesfaktorer.
Dårlig fungering
Barnet lever i et hjem preget av voldelig eller antisosial atferd hos foreldrene. Det er risiko for at barnet opplever utrygghet, omsorgssvikt eller selv utvikler atferdsvansker.
Kritisk fungering
Foreldrenes voldelige eller antisosiale atferd utgjør en direkte fare for barnet. Det er alvorlig risiko for fysisk eller psykisk skade, og tiltak for å beskytte barnet må iverksettes umiddelbart.
Artikkel

Voldelig eller antisosial atferd hos foreldre – konsekvenser for barnet
Barn i alderen 3–5 år er sårbare for omsorgsmiljøet de vokser opp i. Foreldre som utviser voldelig eller antisosial atferd skaper utrygghet og kan påvirke barnets tilknytningSe også temaside om tilknytningspsykologi Det følger av FNs barnekonvensjon artikkel 5 at barn har rett til veiledning og støtte fra sine foreldre, rett til at foreldrene setter hensynet til barnets beste i første rekke og tar vare på barnet på best mulig måte. Ifølge konvensjonens artikkel 18 har alle..., emosjonelle regulering og sosiale utvikling. Selv om barnet ikke direkte utsettes for vold, kan det likevel oppleve frykt, stress og usikkerhet i hverdagen.
Påvirkning på barnet nå og i fremtiden
Barn som vokser opp med voldelige eller antisosiale foreldre kan utvikle angstAngstlidelser kan påvirke daglig fungering, selvfølelse og relasjoner. Disse tilstandene kan variere fra generell uro og bekymring til spesifikke fobier som utløser intens frykt i bestemte situasjoner. For barnevernstjenesten er det viktig å forstå hvordan angst kan påvirke barnets trivsel og utvikling, og hvordan man kan bidra til å redusere... Les mer ➜, utrygg tilknytning og problemer med å regulere følelser. Over tid kan dette føre til aggresjon, lav selvfølelse og vansker med å etablere trygge relasjoner. På lengre sikt kan det øke risikoen for at barnet selv utøver vold eller utvikler antisosial atferd. Tidlig intervensjon er derfor avgjørende.
Kartlegging og observasjon
Barnevernsarbeideren bør innhente informasjon om foreldrenes historikk, inkludert eventuelle straffesaker, tidligere bekymringsmeldinger eller rapporter fra barnehage og helsestasjon. Observasjon av samspillet mellom barnet og foreldrene, vurdering av barnets emosjonelle tilstand og trivsel, samt samtaler med barnet og andre omsorgspersoner kan gi viktig innsikt.
Tiltak for å bedre barnets situasjon
- Foreldrestøtte: Veiledning og eventuelt behandling for foreldrene, spesielt med fokus på sinnemestring og positiv grensesetting.
- Økt oppfølging: Samarbeid med barnehage, helsestasjon og andre relevante instanser for å overvåke barnets utvikling
Dimensjonen "Barnets utvikling" gir kunnskap om behov, rettigheter, beskyttelse og risiko knyttet til de overordnede områdene "Helse", "Barnehage og skole", "Følelser og uttrykk" og "Venner og fritid". Innenfor disse områdene hører det til flere avgrensede temaer til fordypning. Les mer ➜.
- Beskyttelsestiltak: Dersom barnet lever i en alvorlig risikosituasjon, bør plassering utenfor hjemmet vurderes.
- Forebygging av videre skade: Støtte barnet i barnehagemiljøet og eventuelt tilby samtaler eller tilpasset hjelp gjennom familievernkontor eller spesialisthelsetjenesten.
Spørsmål som bør utforskes
- Er volden eller den antisosiale atferden episodisk eller en del av en vedvarende mønster?
- Finnes det andre voksne i barnets liv som kan fungere som trygge omsorgspersoner?
- Er det rusproblematikk, psykiske lidelser eller kriminell aktivitet som forsterker utfordringene?
- Har foreldrene innsikt i hvordan deres atferd påvirker barnet, og viser de motivasjon for endring?