Det er et godt fellesskap i nabolaget, og en lav grad av kriminalitet og vold i lokalmiljøet
Logg inn for å fjerne annonser
Svært god fungering
Nabolaget preges av et trygt og inkluderende fellesskap med høy grad av samarbeid og støtte mellom beboerne. Kriminalitet og vold er nesten ikke-eksisterende, og miljøet gir trygghet for familien og barnet. Barnet kan leke fritt, og foreldrene har tillit til nærmiljøet.
God fungering
Nabolaget har generelt et godt fellesskap, og kriminaliteten er lav. Det er lite konflikt mellom beboerne, og miljøet oppleves som trygt. Imidlertid kan det være enkelte områder eller situasjoner hvor foreldre er mer oppmerksomme, men dette påvirker ikke familiens trivsel betydelig.
Adekvat fungering
Fellesskapet i nabolaget er begrenset, og kriminalitet eller vold forekommer i enkelte tilfeller. Familien føler seg delvis trygg, men det er situasjoner eller områder som skaper bekymring. Miljøet kan være preget av lav grad av samhold eller samarbeid mellom beboerne.
Dårlig fungering
Nabolaget mangler et godt fellesskap, og kriminalitet eller vold er merkbare utfordringer. Dette skaper utrygghet for familien, og foreldrene kan være tilbakeholdne med å la barnet leke ute eller delta i aktiviteter i nærmiljøet.
Kritisk fungering
Nabolaget preges av høy kriminalitet, vold eller sosial uro, og fellesskapet mellom beboerne er svakt eller ikke-eksisterende. Familien føler seg utrygg, noe som påvirker både barnets og foreldrenes trivsel og muligheter for sosial deltakelse. Umiddelbare tiltak er nødvendige for å sikre trygghet.
Artikkel

Et trygt og inkluderende nærmiljø er avgjørende for familier med barn i alderen 1–2 år. Lav kriminalitet og vold, kombinert med et godt fellesskap i nabolaget, gir en stabil ramme for barnets utviklingDimensjonen "Barnets utvikling" gir kunnskap om behov, rettigheter, beskyttelse og risiko knyttet til de overordnede områdene "Helse", "Barnehage og skole", "Følelser og uttrykk" og "Venner og fritid". Innenfor disse områdene hører det til flere avgrensede temaer til fordypning. Les mer ➜ og foreldrenes trivsel. Når nabolaget preges av positive relasjoner og trygghet, kan familier føle tilhørighet og støtte, noe som er viktig for en harmonisk hverdag.
Barn i denne aldersgruppen er avhengige av et trygt miljø hvor de kan utforske verden uten risiko for skade eller utrygghet. Et nabolag med lav kriminalitet og vold gir foreldre muligheten til å fokusere på barnets behov uten konstant bekymring for sikkerheten. Gode relasjoner mellom naboer skaper dessuten et støtteapparat som kan være til stor hjelp i familienes hverdag.
Når nabolaget mangler fellesskap eller er preget av kriminalitet og vold, kan det ha alvorlige konsekvenser for familiens trivsel. Foreldre kan føle seg isolerte og utrygge, noe som påvirker deres psykiske helseBarns rett til egnet helsehjelp er nedfelt i barnekonvensjonens artikkel 24. Helse handler både om fysisk og psykisk helse. Alle mennesker har fysisk og psykisk helse. Fysisk helse dreier seg om blant annet vekst og utvikling, motorikk og fysisk aktivitet, sykdom, eventuelle funksjonsnedsettelser, søvn og ernæring. Psykisk helse omfatter blant... og evne til å være emosjonelt tilgjengelige for barnet. Barnet kan også påvirkes av begrensede muligheter til sosial samhandling og trygg lek i nærmiljøet.
Tiltak som fremmer trygghet og fellesskap, som nabolagsmøter, aktiviteter for familier og samarbeid med lokale myndigheter, kan bidra til å skape positive endringer. Ved å fokusere på å styrke relasjonene i nærmiljøet og redusere risiko for kriminalitet, kan man legge til rette for en tryggere og mer inkluderende oppvekst for barna.
Et godt fellesskap og trygghet i nabolaget gir barn og foreldre bedre forutsetninger for trivsel og utvikling, og bidrar til å skape varige, positive relasjoner i lokalsamfunnet.