Familien er bekymret for kommende økonomiske utgifter og økonomiske forpliktelser
Logg inn for å fjerne annonser
Svært god fungering
Familien har økonomiskØkonomiske utfordringer og fattigdom kan skape betydelige belastninger for barn og familier, og påvirke både barnets trivsel og utvikling. Manglende økonomisk trygghet kan føre til stress, sosial ekskludering og begrensede muligheter for deltakelse i hverdagslige aktiviteter. For barnevernstjenesten er det viktig å identifisere hvordan økonomiske forhold påvirker omsorgssituasjonen, og å tilby støttende... Les mer ➜ stabilitet og en plan for fremtidige utgifter. Økonomiske forpliktelser skaper ikke stress, og barnet lever i en forutsigbar og trygg hverdag.
God fungering
Familien opplever noe økonomisk usikkerhet, men har kontroll og en realistisk strategi for å håndtere økonomien. Barnet merker ikke bekymringer, og omsorgen er stabil.
Adekvat fungering
Familien har økonomiske bekymringer som tidvis skaper stress, men barnets behov dekkes. Uforutsette utgifter kan gi utfordringer, men barnet opplever fortsatt en trygg omsorgssituasjon.
Dårlig fungering
Økonomiske bekymringer preger familien betydelig, og det er utfordringer med å dekke faste utgifter. Stressnivået er høyt, og barnet kan indirekte påvirkes gjennom uforutsigbarhet i hverdagen.
Kritisk fungering
Familien står i alvorlige økonomiske problemer uten klare løsninger. Bekymringer for bolig, mat eller helseBarns rett til egnet helsehjelp er nedfelt i barnekonvensjonens artikkel 24. Helse handler både om fysisk og psykisk helse. Alle mennesker har fysisk og psykisk helse. Fysisk helse dreier seg om blant annet vekst og utvikling, motorikk og fysisk aktivitet, sykdom, eventuelle funksjonsnedsettelser, søvn og ernæring. Psykisk helse omfatter blant... påvirker foreldrenes evne til å gi stabil omsorg. Barnet er i en risikosituasjon som krever umiddelbare tiltak.
Artikkel

Økonomiske bekymringer og betydningen for barnet
Barn i alderen 1–2 år er svært avhengige av stabile omsorgspersoner for å utvikle trygg tilknytningSe også temaside om tilknytningspsykologi Det følger av FNs barnekonvensjon artikkel 5 at barn har rett til veiledning og støtte fra sine foreldre, rett til at foreldrene setter hensynet til barnets beste i første rekke og tar vare på barnet på best mulig måte. Ifølge konvensjonens artikkel 18 har alle.... Dersom foreldrene er stresset over økonomiske forpliktelser, kan det påvirke deres emosjonelle tilgjengelighet og samspillet med barnet. Ved alvorlige økonomiske problemer kan også barnets grunnleggende behov for mat, klær og helsetjenester stå i fare.
Påvirkning på barnet nå og i fremtiden
På kort sikt kan økonomisk stress påvirke foreldrenes evne til å være emosjonelt til stede for barnet, noe som kan skape utrygghet. Dersom økonomiske utfordringer vedvarer, kan det føre til ustabile boforhold, redusert ernæringskvalitet og mindre stimulering, som igjen kan påvirke barnets utviklingDimensjonen "Barnets utvikling" gir kunnskap om behov, rettigheter, beskyttelse og risiko knyttet til de overordnede områdene "Helse", "Barnehage og skole", "Følelser og uttrykk" og "Venner og fritid". Innenfor disse områdene hører det til flere avgrensede temaer til fordypning. Les mer ➜ negativt.
Kartlegging og observasjon
Barnevernsarbeideren bør vurdere hvordan økonomiske bekymringer påvirker foreldrenes omsorgsutøvelse. Har barnet stabil tilgang til mat, klær og nødvendige helsetjenester? Er foreldrene emosjonelt tilgjengelige for barnet, eller er de preget av stress? Har familien tilgang til økonomisk veiledning og støtteordninger?
Tiltak for å bedre barnets fungering
- Økonomisk rådgivning: Veiledning for å sikre at familien mottar nødvendige ytelser og kan håndtere økonomiske forpliktelser.
- Foreldrestøtte: Hjelp til å redusere stress og bevare en stabil omsorgssituasjon for barnet.
- Sikring av grunnleggende behov: Tiltak for å sikre at barnet har stabil tilgang til mat, klær og helsehjelp.
- Nettverksstøtte: Kartlegging av familiens nettverk for å finne støttemuligheter, for eksempel hjelp fra slektninger eller frivillige organisasjoner.
- Langsiktige løsninger: Samarbeid med NAV eller andre instanser for å skape økonomisk stabilitet.
Spørsmål som bør utforskes
- Hvordan påvirker økonomiske bekymringer foreldrenes evne til å gi trygg omsorg?
- Har barnet stabil tilgang til mat, klær og helsetjenester?
- Opplever barnet uforutsigbarhet på grunn av familiens økonomiske situasjon?
- Får foreldrene nødvendig veiledning og støtte fra relevante instanser?
- Finnes det tiltak som kan redusere økonomisk stress og sikre stabilitet for barnet?