Foreldrene føler seg akseptert av sine omgivelser og i lokalsamfunnet
Logg inn for å fjerne annonser
Skalering av fungering
Svært god fungering
Foreldrene føler seg fullstendig akseptert og integrert i sine omgivelser og lokalsamfunnet. De har sterke, gjensidige bånd med naboer, venner og det offentlige nettverket, noe som gir dem en solid følelse av tilhørighet og sikkerhet. Denne dype aksepten skaper et robust støtteapparat som er tilgjengelig ved behov, og dette gir familien den stabiliteten som er nødvendig for barnets trivsel og utvikling. Foreldrene kan fokusere fullt ut på barnets behov uten å bekymre seg for sosial isolasjon eller manglende hjelp fra omgivelsene.
God fungering
Foreldrene føler seg generelt akseptert av sine omgivelser og i lokalsamfunnet. De har etablerte relasjoner som gir dem en følelse av tilhørighet og støtte. Denne sosiale aksepten gir foreldrene trygghet og tillit til å be om hjelp ved behov. Når foreldrene opplever positiv sosial støtte, bidrar dette til å styrke deres psykiske helseBarns rett til egnet helsehjelp er nedfelt i barnekonvensjonens artikkel 24. Helse handler både om fysisk og psykisk helse. Alle mennesker har fysisk og psykisk helse. Fysisk helse dreier seg om blant annet vekst og utvikling, motorikk og fysisk aktivitet, sykdom, eventuelle funksjonsnedsettelser, søvn og ernæring. Psykisk helse omfatter blant... og gjør dem bedre rustet til å gi barnet et trygt og stabilt oppvekstmiljø.
Adekvat fungering
Foreldrene føler seg akseptert i visse deler av lokalsamfunnet, men denne aksepten er ikke universell eller konstant. De har noen støttende relasjoner og opplever tidvis inkludering, men kan også kjenne på usikkerhet i møte med andre deler av nærmiljøet. Selv om dette gir noe trygghet for barnet gjennom foreldrenes relasjoner, kunne en større følelse av aksept styrke både foreldrenes selvtillit og evnen til å skape et stabilt hjemmemiljø for barnet.
Dårlig fungering
Foreldrene føler seg delvis akseptert av noen få individer i lokalsamfunnet, men det finnes fortsatt betydelig sosial distanse. Relasjonene er begrensede og preget av en viss følelse av fremmedgjøring. Foreldrene kan oppleve at de ikke fullt ut kan henvende seg til omgivelsene for støtte, og dette svekker deres sosiale nettverk. Dette kan gjøre det vanskelig for foreldrene å møte barnets behov på en trygg og konsistent måte, særlig i kritiske situasjoner.
Kritisk fungering
Foreldrene føler seg fullstendig ekskludert fra sine omgivelser og lokalsamfunnet. De opplever ikke aksept fra naboer eller andre i nærmiljøet, noe som fører til en dyp følelse av isolasjon. Dette kan skape stor belastning på foreldrene, noe som igjen påvirker deres evne til å gi barnet tilstrekkelig omsorg. I en så tidlig fase av barnets liv kan denne mangelen på støtte og tilhørighet få alvorlige konsekvenser for barnets utviklingDimensjonen "Barnets utvikling" gir kunnskap om behov, rettigheter, beskyttelse og risiko knyttet til de overordnede områdene "Helse", "Barnehage og skole", "Følelser og uttrykk" og "Venner og fritid". Innenfor disse områdene hører det til flere avgrensede temaer til fordypning. Les mer ➜ og trygghet.
Artikkel

For barn har foreldrenes opplevelse av aksept fra omgivelsene innvirkning på barnets utvikling og trivsel. Når foreldrene føler seg akseptert av lokalsamfunnet, har de bedre forutsetninger for å skape et støttende og trygt miljø for barnet. En følelse av sosial tilhørighet gir foreldrene trygghet til å søke hjelp og råd når de trenger det, noe som kan være særlig viktig i denne tidlige fasen av barnets liv. Et sterkt sosialt nettverk kan også bidra til å redusere stress og belastning på foreldrene, noe som igjen påvirker deres evne til å være emosjonelt tilgjengelige for barnet.
Dersom foreldrene derimot opplever sosial eksklusjonUtenforskap og ensomhet er utfordringer som kan påvirke barns og unges psykiske helse, selvfølelse og sosiale utvikling. Dette kan oppstå som følge av mobbing, sosial eksklusjon, familiekonflikter eller andre belastende forhold. Barn som opplever utenforskap, kan ha økt risiko for utvikling av psykiske helseproblemer og vansker med å delta i hverdagslige aktiviteter.... Les mer ➜ eller manglende aksept fra omgivelsene, kan dette føre til økt isolasjon og stress, noe som kan påvirke både foreldrenes og barnets velvære negativt. Barn i denne aldersgruppen er spesielt avhengige av et stabilt og trygt miljø, og når foreldrene ikke har en følelse av aksept og støtte fra sine omgivelser, kan dette skape usikkerhet og instabilitet i barnets omsorgssituasjon. Derfor er det viktig at foreldre oppmuntres til å bygge og opprettholde positive relasjoner i lokalsamfunnet for å sikre en sunn og trygg utvikling for barnet.