Foreldrene har en utviklingstøttende foreldrestil
Logg inn for å fjerne annonser
Skalering av fungering
Svært god fungering
Foreldrene har en gjennomgående støttende og varm foreldrestil. De reagerer alltid på barnets behov med tålmodighet og forståelse, uten å være straffende, truende eller skremmende. De møter barnet med varme og trygghet, selv når barnet uttrykker frustrasjon eller ikke følger forventningene. Dette skaper et stabilt og utviklingsfremmende miljø der barnet føler seg elsket og akseptert.
God fungering
Foreldrene har i stor grad en utviklingsstøttende foreldrestil. De er oppmerksomme på barnets behov og reagerer som regel med tålmodighet og positiv veiledning. Selv om det kan forekomme situasjoner der foreldrene kan bli utålmodige eller frustrerte, er dette sjeldent, og de korrigerer raskt sin atferdIfølge artikkel 8 i FNs barnekonvensjon har alle barn rett til å ha sin egen identitet. Identitet er det som gjør barnet til den personen det er og det som skiller barnet fra andre mennesker. Dette inkluderer blant annet følelser, uttrykksformer og atferd. Voksne som møter barn med utfordrende atferd,... for å gi barnet den støtten det trenger. Barnet føler seg generelt sett trygt og godt ivaretatt.
Adekvat fungering
Foreldrene viser et visst nivå av støtte, men kan i enkelte tilfeller reagere med utålmodighet eller ignorere barnets behov. De er stort sett ikke truende eller straffende, men kan bli ettergivende eller unngående i utfordrende situasjoner. Barnet kan oppleve blandede signaler, noe som kan skape usikkerhet rundt hva som forventes av det og hvordan det vil bli møtt i stressende situasjoner.
Dårlig fungering
Foreldrene har en uforutsigbar eller inkonsekvent foreldrestil, ofte preget av straff, ignorering eller manglende tålmodighet. De kan opptre truende, kritiske eller avvisende når barnet ikke følger forventningene. Dette skaper et utrygt miljø hvor barnet ikke vet hvordan det vil bli møtt, noe som kan hindre barnets utviklingDimensjonen "Barnets utvikling" gir kunnskap om behov, rettigheter, beskyttelse og risiko knyttet til de overordnede områdene "Helse", "Barnehage og skole", "Følelser og uttrykk" og "Venner og fritid". Innenfor disse områdene hører det til flere avgrensede temaer til fordypning. Les mer ➜ av trygghet og tillit.
Kritisk fungering
Foreldrene har en foreldrestil som er preget av alvorlig kritikk, straff, kulde eller ignorering. De kan være truende eller skremmende når barnet uttrykker misnøye eller ikke følger forventningene, noe som skaper et svært utrygt miljø for barnet. Dette kan ha alvorlige konsekvenser for barnets emosjonelle utvikling og tilknytningSe også temaside om tilknytningspsykologi Det følger av FNs barnekonvensjon artikkel 5 at barn har rett til veiledning og støtte fra sine foreldre, rett til at foreldrene setter hensynet til barnets beste i første rekke og tar vare på barnet på best mulig måte. Ifølge konvensjonens artikkel 18 har alle..., da det mangler en følelse av trygghet og støtte.
Artikkel

For spedbarn er foreldrenes følelsesmessige respons og tilnærming avgjørende for barnets utvikling av trygghet og tillit til omgivelsene. En utviklingstøttende foreldrestil innebærer at foreldrene responderer på barnets signaler med varme, tålmodighet og forutsigbarhet, og unngår negative reaksjoner som skremming, straff, ignorering eller kritikk.
I denne tidlige alderen uttrykker barnet sine behov og følelser gjennom gråt, smil, kroppsbevegelser og lyder. Når foreldrene svarer med forståelse og oppmuntring, lærer barnet at dets følelser og behov blir tatt på alvor, noe som skaper en trygg tilknytning. Foreldre som unngår straffende eller skremmende reaksjoner, legger til rette for at barnet kan utforske omgivelsene og utvikle sin egen identitetIfølge artikkel 8 i FNs barnekonvensjon har alle barn rett til å ha sin egen identitet. Artikkel 2 i konvensjonen gir alle barn like rettigheter etter konvensjonen, uavhengig av barnets bakgrunn, etnisitet, legning, kjønnsuttrykk eller religiøs tilhørighet. For barnet handler identitet om det som gjør barnet til den personen det... uten frykt for avvisning eller straff.
En støttende foreldrestil i denne perioden krever også at foreldrene ikke reagerer med kritikk eller kulde når barnet gjør noe som kanskje ikke er ønsket, som å gråte uten klar årsak eller avvise mat. I stedet bør de være tålmodige og prøve å forstå barnets signaler, noe som gir barnet en følelse av at det er trygt å uttrykke seg. Foreldre som er ettergivende eller unngående, kan derimot risikere at barnet ikke får den nødvendige veiledningen det trenger for å føle seg trygg og forstått.
Dersom foreldrene reagerer med truende atferd, kulde eller ignorering, kan dette ha alvorlige konsekvenser for barnets emosjonelle utvikling. Barnet kan utvikle usikker tilknytning, bli mer engstelig og føle at det ikke er trygt å uttrykke følelser eller utforske verden. En slik foreldrestil kan også føre til at barnet utvikler lav selvtillit og dårlig evne til å håndtere stress.
Foreldre som viser tålmodighet, varme og emosjonell tilgjengelighet, gir barnet et sterkt fundament for sunn følelsesmessig utvikling. Dette legger grunnlaget for trygg tilknytning, selvtillit og sosiale ferdigheter senere i livet. Det er derfor viktig at foreldrene aktivt jobber for å være til stede og forstå barnets behov, samtidig som de unngår negative reaksjoner som kan skade barnets tillit til dem.