Samtykke fra partene
Logg inn for å fjerne annonser
I saksbehandlingsrundskrivet avsnitt 5.4 står blant annet følgende:
En viktig del av undersøkelsen til barneverntjenesten kan være innhenting av opplysninger fra offentlige instanser som kjenner barnet og familien. Dersom det ikke gis samtykke, kan barneverntjenesten likevel innhente opplysninger når vilkårene i barnevernloven § 6-4 annet og tredje ledd er oppfylt.
Som et utgangspunkt kan barneverntjenesten innhente opplysninger som gjelder barnet, barnets foreldre og andre primære omsorgspersoner. Dersom andre i vesentlig grad deltar i utøvelsen av omsorgen for barnet, kan barneverntjenesten også innhente opplysninger om disse.
Opplysninger skal så langt som mulig innhentes i samarbeid med den saken gjelder, jf. barnevernloven § 6-4 femte ledd. Sakens parter skal informeres om at det innhentes opplysninger ved pålegg til andre instanser og hva dette innebærer, med mindre dette kan hindre eller vanskeligjøre at barnet får tilstrekkelig hjelp.
Foreldrene bør som en hovedregel bli spurt om de samtykker til at det innhentes opplysninger, og normalt skal de ha informasjon om hvilke tjenester og instanser barneverntjenesten vil kontakte. De skal også, så langt som mulig, vite hvilken informasjon barneverntjenesten kommer til å be om.
Foreldrene skal normalt ha informasjon om og gis innsyn i de opplysninger barneverntjenesten mottar fra andre instanser. I enkelte tilfeller vil det imidlertid ikke være mulig. Dette vil for eksempel kunne være tilfellet ved innhenting av opplysninger i undersøkelsesfasen i mer alvorlige saker, for eksempel der det er mistanke om at et barn er utsatt for mishandling eller alvorlige overgrep i hjemmet. I slike saker kan det være behov for å innhente opplysninger om barnet og foreldrene uten at foreldrene gjøres kjent med det.
