Analyse av barnets behov
Logg inn for å fjerne annonser
Gode spørsmål å stille seg selv eller kollegaer i arbeidet med analysen kan være:
- Hva er barnets behov?
- Hva er foreldrenes og eventuelt søskens behov?
- Hvordan kan familien støttes slik at de får bedre forutsetninger til å ivareta barnets behov?
- Hvilke ressurser og utfordringer er det hos barnet, i familien og i nettverket?
- Hvilken betydning har bekymringen har for barnet og familien?
I analysen brukes den kunnskapen og informasjonen som er relevant og som handler om alle de tre dimensjonene i Kunnskapsmodellen «Barnets behov i sentrum». På denne måten legges det til rette for at alle nødvendige opplysninger om barnet, familien og nettverket inngår i analysen.
En annen sentral del av analysen handler om å benytte kunnskap, forskning og teoretiske perspektiver som kan bidra til refleksjoner over barnets og familiens situasjon. Det å se den faktiske situasjonen i lys av teoretiske perspektiver og forskning kan bidra til å se mulige sammenhenger og mønstre, antagelser og hypoteser. Videre kan det bidra til å få øye på ressurser, som med støtte kanskje kan bidra til å minske belastninger og risiko.
Kunnskapen man bygger på må være relevant for forståelsen av det konkrete barnet, og rette seg inn mot akkurat dette barnets situasjon. Hvis barnet eksempelvis har nedsatt funksjonsevne, er det gjerne nødvendig å bruke kunnskap og forskning om hvilke behov barn med nedsatt funksjonsevne kan ha. På samme måte må barnevernstjenesten ta hensyn til om barnet har en diagnose eller har særskilte behov på annen måte når det søkes kunnskap som kan hjelpe i forståelsen av dette barnets behov. I analysen bør det også tas stilling til om barnets behov kan ha innvirkning på familien og eventuelle søsken.
