Barnets kognitive utvikling: Barnet begynner å få en forståelse av tid, og omtaler hendelser i fortid og fremtid

Logg inn for å fjerne annonser

Svært god fungering

Barnet omtaler hendelser i fortid og fremtid på en tydelig og presis måte. Det bruker tidspregede uttrykk som «i går», «snart» og «etterpå» korrekt og viser god forståelse for tidsrekkefølge.

God fungering

Barnet viser begynnende forståelse for tid. Det snakker om hva som har skjedd og hva som skal skje, men blander av og til rekkefølge eller bruker tidspunkter noe upresist.

Adekvat fungering

Barnet forsøker å omtale fortid og fremtid, men bruker ofte tidspregede uttrykk feil. Det trenger støtte for å forstå rekkefølge og sammenhenger mellom hendelser.

Dårlig fungering

Barnet viser liten forståelse for tid og omtaler hendelser uten klar rekkefølge. Det forveksler lett hva som har skjedd og hva som skal skje, og viser begrenset begrepsforståelse.

Kritisk fungering

Barnet omtaler ikke fortid eller fremtid og viser ingen tydelig forståelse for tidsbegreper. Det snakker kun om «nå», og atferden kan være tegn på forsinket kognitiv eller språklig utvikling.

Artikkel

Forståelse av tid – en viktig milepæl i kognitiv utvikling
I alderen 3–5 år utvikler barn gradvis en begynnende forståelse for tid. Dette innebærer evnen til å snakke om hendelser som har skjedd, som skal skje og å bruke enkle tidsbegreper. Tidlig forståelse av fortid og fremtid danner grunnlag for planlegging, refleksjon og struktur i hverdagen.

Hva tidsforståelse betyr for barnet her og nå
Et barn som begynner å forstå tid, kan snakke om hva som skjedde «i går», hva som skal skje «etter barnehagen» eller «til helgen». Det hjelper barnet å skape sammenheng i opplevelser, forstå rutiner og forberede seg på overganger. Uten slik forståelse kan barnet fremstå forvirret, impulsiv eller engstelig ved endringer.

Langsiktige konsekvenser ved svak tidsforståelse
Dersom barnet ikke utvikler evnen til å forstå tid, kan det få utfordringer med å planlegge, følge strukturer og forstå årsak-virkning. Dette kan påvirke både læring, sosialt samspill og hverdagsmestring i skolealder. Vedvarende svakhet på dette området bør følges opp, da det kan være tegn på språk- eller utviklingsvansker.

Hvordan du kan observere og vurdere
Du bør legge merke til om barnet bruker begreper som «i går», «i morgen», «etterpå» eller «snart» – og hvordan det kobler disse til faktiske hendelser. Kan barnet fortelle hva det har gjort eller hva det gleder seg til? Snakk med foresatte og barnehagen om hvordan barnet uttrykker og forstår tid i ulike sammenhenger.

Tiltak for å støtte utvikling av tidsforståelse
Du kan veilede foresatte og barnehagepersonale i å bruke tydelige tidsbegreper i hverdagen, f.eks. «før vi går ut, skal vi spise» eller «i morgen skal vi til helsestasjonen». Bruk visuelle hjelpemidler som dagsplaner og kalendere. Ved bekymring for svak kognitiv utvikling bør barnet henvises til videre utredning.


Spørsmål som bør undersøkes:

  • Bruker barnet tidsbegreper, og forstår det forskjellen mellom fortid og fremtid?
  • Har barnet språkvansker eller utviklingsforstyrrelser som kan påvirke tidsforståelse?
  • Hvordan strukturerer og forklarer foresatte og barnehagen tid og hendelser for barnet?
  • Viser barnet forståelse for daglige rutiner og rekkefølgen på aktiviteter?

Legg igjen en kommentar

Annonse

Logg inn for å fjerne annonser