Foreldrene sørger for at barnet følger vaksinasjonsprogrammet

Logg inn for å fjerne annonser

Svært god fungering

Foreldrene sørger for at barnet får alle vaksiner i henhold til barnevaksinasjonsprogrammet, følger anbefalinger fra helsepersonell og viser høy tillit til helsetjenestens vurderinger.

God fungering

Foreldrene følger vaksinasjonsprogrammet, men kan ha behov for informasjon og støtte for å gjennomføre enkelte vaksiner. De viser vilje til samarbeid og stiller spørsmål ved behov.

Adekvat fungering

Foreldrene er usikre eller ambivalente til enkelte vaksiner og har utsatt eller hoppet over enkeltdoser. De er åpne for dialog, men trenger veiledning og trygging for å gjennomføre hele programmet.

Dårlig fungering

Foreldrene uttrykker motstand mot vaksinasjon uten medisinsk grunnlag og unnlater å vaksinere barnet etter anbefalingene. De viser mistillit til helsesystemet og tar beslutninger som kan utsette barnet og andre for risiko.

Kritisk fungering

Barnet får ingen vaksiner til tross for tydelige anbefalinger og gjentatte henvendelser fra helsestasjonen. Foreldrene avviser all dialog og utsetter barnet og samfunnet for alvorlig smittefare.

Artikkel

Vaksinasjonsprogrammet er et av de viktigste forebyggende tiltakene for barns helse. Det beskytter barnet mot alvorlige sykdommer og reduserer smittespredning i samfunnet. Foreldrenes ansvar for å følge programmet er en del av det å gi barnet god omsorg og beskytte både barnet og andre.

Hvordan barnets situasjon påvirkes her og nå

Når barnet får vaksinene som anbefales, har det beskyttelse mot sykdommer som kikhoste, meslinger og polio. Det reduserer risiko for alvorlig sykdom, fravær i barnehagen og utrygghet hos både barnet og andre foresatte. Når vaksiner utelates, kan barnet være mer utsatt for infeksjoner og føre til bekymring i nærmiljøet og barnehagen.

Betydning for barnets utvikling over tid

Vaksinasjon beskytter barnet gjennom hele barndommen og inn i voksenlivet. Manglende vaksiner kan føre til sykdom som påvirker utvikling, læring og sosial deltakelse. Barn som ikke vaksineres, kan også møte barrierer i møte med institusjoner og reisevirksomhet. Tillit til vaksinasjonsprogrammet styrker foreldrenes relasjon til helsetjenestene.

Hvordan du kan observere og vurdere

Undersøk barnets vaksinasjonsstatus via helsestasjonen, med samtykke. Snakk med foreldrene om holdninger til vaksinasjon, og se etter uttrykt skepsis eller manglende kunnskap. Kartlegg også hvordan foreldrene forholder seg til annen helsehjelp, og om det finnes alternative forklaringsmodeller eller praksiser i familien.

Tiltak for å bedre fungeringen

Informasjon og veiledning om vaksinenes betydning og sikkerhet er viktig, gjerne i samarbeid med helsesykepleier. Ved vedvarende skepsis kan det være nyttig å involvere fastlege eller barnelege. Oppfølging av andre helseinstanser og tverrfaglig samarbeid kan være aktuelt for å ivareta barnets behov.


Spørsmål som bør undersøkes:

  • Har barnet fått alle vaksiner etter programmet?
  • Hva er foreldrenes holdninger til vaksiner og helsemyndigheter?
  • Er det kulturelle, religiøse eller ideologiske årsaker til vaksinemotstand?
  • Har foreldrene tidligere hatt negative erfaringer med helsetjenester?
  • Får familien informasjon og støtte til å forstå betydningen av vaksinasjon?

Legg igjen en kommentar

Annonse

Logg inn for å fjerne annonser