Den ene eller begge foreldrene strever med alkohol- eller narkotikamisbruk
Logg inn for å fjerne annonser
Svært god fungering
Forelderen(e) har hatt utfordringer, men er rusfri og i stabil oppfølging. Barnet får trygg, forutsigbar og sensitiv omsorg. Det finnes et godt nettverk som støtter hele familien.
God fungering
Det forekommer rusbruk, men i begrenset grad. Foreldrene forsøker å skjerme barnet og søker hjelp. Barnet har enkelte reaksjoner, men opplever i hovedsak stabilitet og trygghet.
Adekvat fungering
Rusproblematikken er til stede og påvirker foreldrenes evne til stabil omsorg. Barnet får ivaretatt noen behov, men viser tegn på uro, lojalitet eller overansvarlighet. Omsorgssituasjonen er ustabil.
Dårlig fungering
Foreldrenes rusmisbruk fører til uforutsigbarhet, følelsesmessig fravær og svikt i daglig omsorg. Barnet lever med utrygghet, tar for mye ansvar eller utøver den daglige omsorgen for forelderen. Det er vedvarende fare for omsorgssvikt.
Kritisk fungering
Barnet lever i et miljø preget av aktiv rus, kaos og fraværende omsorg. Det er utsatt for direkte eller indirekte skade. Grunnleggende behov blir ikke møtt. Akutt beskyttelse er nødvendig.
Artikkel

Foreldres rusmisbruk er en alvorlig risikofaktor for barns utvikling. Rus skaper uforutsigbarhet, følelsesmessig distanse og økt risiko for vold, forsømmelse og ustabil omsorg. I skolealder har barnet behov for trygge rammer, tydelig voksenkontakt og emosjonell tilgjengelighet.
Hvordan barnets situasjon påvirkes her og nå
Barnet merker fort når stemningen i hjemmet endres. Ved rusmisbruk kan barnet føle usikkerhet, frykt eller skam, og reagere med uro, tilbaketrekning, søvnproblemer eller atferdsendringer. Barnet forsøker ofte å kompensere ved å være stille, flink eller overta ansvar – og kan bli usynlig i hjelpeapparatet.
Betydning for barnets utvikling over tid
Vedvarende rusproblemer hos foreldre øker risikoen for psykiske lidelser, skjevutvikling og relasjonelle vansker hos barnet. Uten stabile voksne og struktur, kan barnet utvikle varige traumer, lojalitetskonflikt og tillitsbrudd. Med tidlig intervensjon og støtte kan barnet likevel få trygge rammer og utviklingsmuligheter.
Hvordan du kan observere og vurdere
Snakk med barnet om dets hverdag og trygghet. Observer emosjonelle uttrykk, selvbilde, tilknytning og regulering. Vurder foreldrenes evne til å være emosjonelt og praktisk til stede. Hent inn opplysninger fra skole og aktuelle instanser, og vurder rusens omfang, hyppighet og konsekvenser for barnet.
Tiltak for å bedre fungeringen
Det må igangsettes tiltak som både retter seg mot foreldres rusproblemer og barnets behov. Dette kan være tverrfaglig samarbeid med rusbehandling, barnevern, skole og psykisk helse. Barnet kan trenge samtalestøtte, trygg voksenkontakt og fritidsarenaer. Ved alvorlig omsorgssvikt må akutte beskyttelsestiltak vurderes.
Spørsmål som bør undersøkes:
- Hvor omfattende er rusmisbruket, og hvordan påvirker det hverdagen i hjemmet?
- Hvordan ivaretas barnets behov for trygghet, struktur og tilknytning?
- Viser barnet tegn på belastning, ansvar eller skam?
- Har foreldrene søkt eller fått hjelp, og er de åpne for samarbeid?
- Er det behov for akutt beskyttelse, eller kan hjelpetiltak styrke omsorgen?