Den ene eller begge foreldrene har vært eller er involvert i vold, kriminelle handlinger eller annen antisosial atferd
Logg inn for å fjerne annonser
Svært god fungering
Foreldrene har ingen historikk med vold, kriminalitet eller antisosial atferd. Barnet vokser opp i et trygt og forutsigbart hjem, og foreldrene fremstår som gode rollemodeller med høy grad av prososial atferd.
God fungering
En av foreldrene har tidligere vært involvert i mindre alvorlige lovbrudd eller antisosial atferd, men har endret livsstil og fungerer i dag som en stabil omsorgsperson. Barnet viser ingen tegn til belastninger.
Adekvat fungering
Foreldrene har en historikk med antisosial atferd, men det er ikke pågående alvorlig problematikk. Det kan være noe uforutsigbarhet eller belastning i barnets hverdag, men barnet viser evne til å mestre situasjonen.
Dårlig fungering
Minst én forelder er fortsatt involvert i kriminelle aktiviteter eller viser antisosial atferd som går ut over barnets trygghet. Barnet viser tegn til utrygghet, stress eller lojalitetskonflikter.
Kritisk fungering
Barnet utsettes direkte eller indirekte for vold, alvorlig kriminalitet eller omfattende antisosial atferd fra en eller begge foreldre. Barnets psykiske eller fysiske helse er i fare, og situasjonen krever akutt inngripen.
Artikkel

Når en eller begge foreldre er involvert i vold, kriminalitet eller annen antisosial atferd, kan dette ha stor innvirkning på barnets trygghet, utvikling og sosiale fungering. I alderen 6–9 år utvikler barn økt forståelse for rett og galt, og foreldres handlinger får stor betydning for barnets identitet og verdier.
Konsekvenser her og nå
Barn som vokser opp med foreldre som er voldelige eller involvert i kriminalitet, kan oppleve uforutsigbarhet, frykt og lojalitetskonflikter. De kan også internalisere foreldres atferd som normal, eller motsatt – føle skam og isolasjon. Skoleprestasjoner, vennskap og følelsesregulering kan påvirkes negativt.
Langsiktige konsekvenser
Over tid kan barnet utvikle psykiske vansker, lav selvfølelse eller selv havne i risikofylte miljøer. Risikoen øker dersom barnet ikke får tilstrekkelig støtte og alternative trygge voksne i livet. Tidlig intervensjon er avgjørende for å bryte en mulig negativ utviklingsbane.
Kartlegging og vurdering
Du bør kartlegge foreldrenes livssituasjon, holdninger til vold og kriminalitet, og barnets opplevelse av trygghet. Samarbeid med politi, skole og helsetjenester gir viktig informasjon. Observasjoner av barnets atferd og relasjoner gir indikasjoner på hvordan barnet påvirkes.
Tiltak
Tiltak kan være oppfølging av foreldrene gjennom rus- og kriminalitetsforebyggende programmer, veiledning i foreldrerollen og styrking av barnets nettverk. Individuell oppfølging av barnet, og eventuelt skjerming fra belastninger, kan være nødvendig. I alvorlige tilfeller må inngripende tiltak vurderes.
Spørsmål som bør undersøkes
- Har barnet vært vitne til vold eller kriminelle handlinger?
- Hvordan håndterer foreldrene egne atferdsproblemer?
- Er det beskyttende faktorer i barnets nettverk?
- Opplever barnet lojalitetskonflikter mellom foreldre og andre voksne?
- Hvilket syn har foreldrene på egen atferd og konsekvenser for barnet?