Barnet har vært innlagt på sykehus det siste året
Logg inn for å fjerne annonser
Svært god fungering
Barnet har ikke hatt behov for sykehusinnleggelse det siste året, og det har god fysisk og psykisk helse. Det deltar fullt i skole og fritid, og fungerer aldersadekvat uten helsemessige begrensninger.
God fungering
Barnet har vært innlagt på sykehus én gang det siste året i forbindelse med en avgrenset og forbigående tilstand. Oppholdet hadde liten eller ingen varig påvirkning på barnets fungering, og barnet er nå tilbake i normal aktivitet og trivsel.
Adekvat fungering
Barnet har vært innlagt én eller flere ganger det siste året, og dette har hatt en viss påvirkning på skolegang og trivsel. Barnet er på bedringens vei, men trenger fortsatt noe oppfølging og tilrettelegging i hverdagen.
Dårlig fungering
Barnet har vært gjentatte ganger innlagt på sykehus det siste året, og dette har ført til tap av skolegang, redusert sosial tilhørighet og påvirket barnets trivsel. Det er økt sårbarhet for både fysisk og psykisk belastning.
Kritisk fungering
Barnet har hatt langvarige eller alvorlige sykehusopphold det siste året. Det har betydelige helseutfordringer som påvirker alle arenaer i barnets liv. Det er omfattende behov for tilrettelegging og oppfølging, og barnets utvikling er vesentlig hemmet.
Artikkel

Sykehusinnleggelser kan være en belastning for barn både fysisk, psykisk og sosialt. For barn i alderen 6–9 år, hvor hverdagsrutiner, skole og vennskap er viktige utviklingsfaktorer, kan fravær fra miljøene barnet tilhører føre til usikkerhet, tap og stress.
Konsekvenser her og nå
Sykehusopphold kan føre til brudd i rutiner, fravær fra undervisning og tap av sosial kontakt. Barnet kan oppleve redsel, savn og tap av kontroll. Etter hjemkomst kan det ha utfordringer med å komme tilbake til skole eller fritidstilbud og trenge tid og støtte for å finne tilbake til trygghet og mestring.
Langsiktige konsekvenser
Vedvarende eller alvorlige helseproblemer kan føre til skolevegring, psykisk stress og redusert livskvalitet. Sosial isolasjon og manglende mestring kan svekke barnets selvfølelse og utvikling. God oppfølging og tilrettelegging kan forebygge langvarige konsekvenser.
Kartlegging og vurdering
Du bør kartlegge årsaken til sykehusinnleggelsen, varighet, barnets reaksjoner og hvordan barnet fungerer i ettertid. Samarbeid med foreldre, skole og helsetjenester gir et helhetlig bilde av barnets behov for støtte og eventuelle tilpasninger.
Tiltak
Tiltak kan være koordinering med skole om faglig og sosial tilrettelegging, støtte til barnet for å håndtere helseangst eller savn av tilhørighet, og samarbeid med helsetjenesten om videre oppfølging. Foreldre kan ha behov for veiledning om hvordan de best støtter barnet hjemme.
Spørsmål som bør undersøkes
- Hva var årsaken til barnets sykehusinnleggelse?
- Hvordan reagerte barnet på sykehusoppholdet og tiden etter?
- Hvordan har oppholdet påvirket barnets skolegang og sosiale liv?
- Er det behov for videre medisinsk, pedagogisk eller psykososial oppfølging?