Barnets kognitive utvikling: Barnets læring/utvikling hemmes av manglende konsentrasjonsevne

Logg inn for å fjerne annonser

Svært god fungering

Barnet viser god konsentrasjonsevne og lærer effektivt i både strukturerte og ustrukturerte situasjoner. Det er sjelden behov for tilrettelegging, og barnet deltar aktivt og utholdende i læringsaktiviteter i tråd med alderen.

God fungering

Barnet har normalt god konsentrasjon, men kan ha utfordringer i enkelte situasjoner. Det lar seg lett veilede tilbake til oppgaven og viser vilje og evne til å lære. Læringsutbyttet er stabilt og utviklingskurven er i tråd med alderen.

Adekvat fungering

Barnet har noe redusert konsentrasjon, og dette påvirker læringsutbyttet i perioder. Det trenger jevnlige pauser, tydelige beskjeder og tilrettelegging for å holde fokus. Barnet har læreevne, men krever mer støtte enn jevnaldrende.

Dårlig fungering

Barnet har betydelige konsentrasjonsvansker som hemmer læring daglig. Det fullfører sjelden oppgaver uten tett oppfølging, mister tråden i undervisningen og lærer i lavere tempo enn forventet. Konsentrasjonsvanskene hemmer utvikling på flere arenaer.

Kritisk fungering

Barnet har alvorlige konsentrasjonsvansker som sterkt begrenser læring og utvikling. Det klarer ikke å fokusere, selv med tilrettelegging, og opplever hyppig frustrasjon og lav mestring. Det er behov for umiddelbar utredning og spesialisert hjelp.

Artikkel

Konsentrasjon er en forutsetning for læring. I alderen 6–9 år utvikles evnen til å fokusere over tid, følge instruksjoner og gjennomføre oppgaver. Når konsentrasjonsvansker er tydelige og vedvarende, kan det ha stor innvirkning på barnets læring og utvikling.

Konsekvenser her og nå
Barn med konsentrasjonsvansker strever med å følge undervisning, fullføre oppgaver og hente ut sitt læringspotensial. De blir ofte hengende etter faglig, kan føle seg mislykket og oppleve frustrasjon eller atferdsvansker som følge av manglende mestring.

Langsiktige konsekvenser
Uten riktig oppfølging kan konsentrasjonsvansker føre til vedvarende faglige utfordringer, lav selvfølelse og sosial isolasjon. Barnet kan utvikle negativt skole- og selvbilde, og få vansker med å etablere gode rutiner og ferdigheter som trengs for videre utdanning.

Kartlegging og vurdering
Du bør innhente informasjon fra skole, foresatte og observasjon for å vurdere om barnet strever med konsentrasjon i flere settinger. Det bør vurderes om utfordringene er situasjonsbetinget eller gjennomgående, og hvilke tiltak som er forsøkt.

Tiltak
Tiltak kan være tilpasset opplæring, strukturert dagsplan, visuell støtte og korte arbeidsøkter. Skole og hjem bør samarbeide tett. Ved betydelige vansker bør det vurderes henvisning til PPT og eventuelt BUP for utredning av ADHD eller andre nevropsykologiske forhold.


Spørsmål som bør undersøkes

  • Hvor ofte og i hvilke situasjoner strever barnet med å holde konsentrasjonen?
  • Hvordan påvirker dette læring og deltakelse i skole og lek?
  • Har barnet tidligere fått vurdert behov for tilrettelegging, IOP eller annen oppfølging?
  • Får barnet tilstrekkelig støtte hjemme og på skolen til å mestre kravene?
  • Er det behov for tverrfaglig utredning og tilpasninger for å sikre barnets utvikling?

Legg igjen en kommentar

Annonse

Logg inn for å fjerne annonser