Barnet har et godt forhold til foreldrene sine, og føler at de bryr seg om hen
Logg inn for å fjerne annonser
Svært god fungering
Barnet har en trygg, nær og positiv relasjon til foreldrene. Det viser tillit, søker trøst og støtte, og opplever seg verdsatt og elsket. Barnet viser trygghet og trivsel i relasjonen.
God fungering
Barnet har et godt og stabilt forhold til foreldrene. Det opplever omsorg, støtte og interesse i hverdagen, selv om det kan forekomme normale konflikter. Barnet føler seg sett og trygg i foreldrenes nærvær og søker dem ved behov.
Adekvat fungering
Barnet har en relasjon til foreldrene som preges av både varme og avstand. Det kan være noe usikkerhet i tilknytningen, og barnet søker ikke alltid støtte.
Dårlig fungering
Barnet opplever ustabilitet, avvisning eller manglende emosjonell støtte fra foreldrene. Relasjonen preges av distanse, misforståelser eller konflikter. Barnet viser tegn på usikkerhet, sårbarhet og strever med å finne trygghet i foreldrenes omsorg.
Kritisk fungering
Barnet har en preget, utrygg eller skadelig relasjon til foreldrene. Det føler seg oversett, avvist eller uønsket, og søker ikke støtte fra dem. Barnet viser tegn på emosjonell utrygghet, og utviklingen er truet av manglende omsorg og nærhet til foreldrene.
Artikkel

Et godt forhold mellom barn og foreldre er avgjørende for barnets følelsesmessige trygghet, selvfølelse og utvikling. I alderen 6–9 år trenger barn fortsatt mye emosjonell støtte, bekreftelse og struktur for å håndtere skole, vennskap og egne følelser.
Konsekvenser her og nå
Barn med trygg relasjon til foreldrene har lettere for å regulere følelser, utvikle sosial kompetanse og mestre utfordringer. De viser høyere grad av trivsel, deltakelse og tilpasning i skolemiljøet. Barn som føler seg avvist eller oversett, kan trekke seg unna, vise uro eller bli følelsesmessig ustabile.
Langsiktige konsekvenser
Vedvarende utrygg tilknytning kan føre til vansker med relasjoner, lav selvfølelse, psykiske plager og økt risiko for negativ atferd. Et sterkt og godt forhold til foreldre er en viktig beskyttelsesfaktor gjennom hele barndommen og videre i ungdomsliv og voksenliv.
Kartlegging og vurdering
Du bør utforske barnets opplevelse av relasjonen til foreldrene: føler det seg sett, trøstet, verdsatt og trygg? Samtaler med barnet, foresatte og observasjoner i samspill gir innsikt i kvaliteten på tilknytningen og foreldrenes tilgjengelighet.
Tiltak
Tiltak kan inkludere veiledning til foreldre i emosjonsfokusert omsorg, styrking av samspill gjennom samvær eller familieveiledning, og støtte til barnet i å sette ord på relasjonen. Ved alvorlige relasjonsvansker kan det være aktuelt med tverrfaglig oppfølging.
Spørsmål som bør undersøkes
- Hvordan beskriver barnet relasjonen til foreldrene – føler det seg sett og verdsatt?
- Søker barnet trøst og støtte hos foreldrene ved behov?
- Er foreldrene emosjonelt tilgjengelige og interesserte i barnets hverdag?
- Hvilke styrker og utfordringer preger samspillet mellom barn og foreldre?
- Er det behov for tiltak for å styrke relasjon, tillit og følelsesmessig nærhet?