Barnets kognitive utvikling: Barnets språk utvikler seg aldersadekvat
Logg inn for å fjerne annonser
Svært god fungering
Barnets språk utvikler seg tydelig aldersadekvat. Det bruker komplekse setninger, forstår spørsmål, kan gjenfortelle hendelser og deltar aktivt i samtaler med både barn og voksne.
God fungering
Barnets språkutvikling er i hovedsak på nivå med alderen. Det bruker sammenhengende språk, forstår enkle spørsmål og kan uttrykke ønsker og opplevelser med noen støtte.
Adekvat fungering
Barnets språk er forståelig, men preges av enkel setningsstruktur og begrenset ordforråd. Det trenger hjelp til å uttrykke seg nyansert og kan ha vansker med å forstå mer sammensatte beskjeder.
Dårlig fungering
Barnet har markerte språkvansker. Det har begrenset ordforråd, ufullstendig setningsbygging og vansker med å gjøre seg forstått. Samspillet preges av misforståelser og frustrasjon.
Kritisk fungering
Barnet har betydelige språkvansker. Det bruker få ord eller ingen funksjonell kommunikasjon, og har store vansker med å forstå enkle instruksjoner. Atferden hindrer sosial deltakelse og læring.
Artikkel

Språkutvikling som fundament for læring og sosial fungering
Språk er en sentral del av barns kognitive utvikling. Mellom 3 og 5 år skjer en rask utvikling i barnets evne til å uttrykke seg nyansert, forstå komplekse beskjeder og delta i samtaler. En aldersadekvat språkutvikling er avgjørende for både sosial samhandling og kognitiv fremgang.
Hva språkutviklingen betyr for barnet her og nå
Barn som utvikler språk aldersadekvat, kan uttrykke tanker, følelser og behov, forhandle i lek, stille spørsmål og forstå regler og rammer. De opplever mestring i samspill med jevnaldrende og voksne. Barn med språkvansker risikerer misforståelser, frustrasjon, sosial tilbaketrekning og vansker med å delta i hverdagsaktiviteter.
Langsiktige konsekvenser ved språkutfordringer
Vedvarende språkvansker kan føre til sosiale vansker, læringsutfordringer, lav selvfølelse og senere lese- og skrivevansker. Tidlig språkutvikling legger grunnlaget for akademisk suksess, selvstendighet og psykososial utvikling. Språkvansker som ikke blir fanget opp tidlig, kan få omfattende konsekvenser senere i livet.
Hvordan du kan observere og vurdere
Du bør observere barnets språkbruk i lek, samtale og rutinesituasjoner. Forstår barnet spørsmål? Bruker det varierte ord? Kan det fortelle sammenhengende historier? Samtal med foresatte og barnehagepersonale om språkbruk hjemme og i barnehagen. Vurder om barnet henger med på språklige aktiviteter som samtaler, regler og historier.
Tiltak for å støtte barnets språkutvikling
Du kan veilede foresatte og barnehagepersonale i å støtte språkutvikling gjennom rike samtaler, høytlesing, åpne spørsmål og språkstimulerende aktiviteter. Tilpass språket til barnets nivå og gi rikelig med positiv respons. Ved bekymring bør barnet henvises til logoped eller annen spesialist for videre vurdering og oppfølging.
Spørsmål som bør undersøkes:
- Uttrykker barnet seg med setninger som er passende for alderen?
- Forstår barnet enkle og sammensatte beskjeder?
- Har barnet hatt forsinket språkutvikling eller språkmodeller i hjemmemiljøet som påvirker utviklingen?
- Er det forhold som kan ha påvirket barnets språkutvikling, som hørselstap, flerspråklighet, utviklingsforstyrrelser eller følelsesmessige belastninger?