Det er ingen kontakt mellom den enslige forelderen som har omsorgen for barnet, og den andre forelderen
Logg inn for å fjerne annonser
Svært god fungering
Barnet har en trygg og stabil relasjon til omsorgsforelderen, og fraværet av kontakt med den andre forelderen påvirker ikke barnets trivsel eller utvikling. Omsorgsforelderen gir barnet god støtte og har en reflektert tilnærming til situasjonen.
God fungering
Det er ingen kontakt mellom foreldrene, men barnet får tilstrekkelig omsorg og støtte fra den ene. Barnet viser forståelse for familiesituasjonen og har andre trygge relasjoner som kompenserer for fraværet.
Adekvat fungering
Fraværet av kontakt mellom foreldrene fører til noe usikkerhet eller ubearbeidede spørsmål hos barnet. Omsorgsforelderen forsøker å støtte barnet, men gir lite informasjon eller viser usikkerhet rundt situasjonen.
Dårlig fungering
Manglende kontakt mellom foreldrene preger barnets emosjonelle trygghet og forståelse av familiesituasjonen. Barnet kan føle seg lojalitetssplittet, forlatt eller forvirret. Den gjenværende forelderen strever med å gi barnet nødvendig støtte og forankring.
Kritisk fungering
Fraværet av kontakt mellom foreldrene har ført til alvorlige belastninger for barnet. Det opplever seg avvist av en forelder og står uten mulighet for emosjonell bearbeiding. Omsorgsforelderen er overbelastet eller emosjonelt utilgjengelig. Barnets utvikling er alvorlig truet.
Artikkel

Når det ikke er kontakt mellom barnets foreldre, kan det påvirke barnets trygghet, identitetsutvikling og forståelse av tilhørighet. Barnet trenger forutsigbare voksne og støtte til å forstå og håndtere fraværet av den ene forelderen.
Hvordan barnets situasjon påvirkes her og nå
Barn i skolealder begynner å reflektere mer over familie og relasjoner. Dersom en forelder er fullstendig fraværende og det ikke eksisterer kontakt mellom foreldrene, kan barnet føle seg forlatt, usikkert eller utvikle fantasier og skyldfølelse. Barnet kan savne informasjon og føle en lojalitetskonflikt det ikke forstår.
Betydning for barnets utvikling over tid
Vedvarende fravær av kontakt og informasjon kan gi varig påvirkning på barnets selvfølelse, tillit og relasjonskompetanse. Et barn som ikke får hjelp til å forstå sin familiesituasjon, kan få vansker med tilknytning og emosjonell bearbeiding. Med trygg og ærlig støtte fra omsorgsforelderen kan barnet likevel utvikle seg godt.
Hvordan du kan observere og vurdere
Snakk med omsorgsforelderen om årsaken til manglende kontakt, og hvordan dette snakkes om med barnet. Spør barnet hvordan det opplever familiesituasjonen. Vurder om barnet uttrykker savn, sinne, skam eller forvirring. Skolens observasjoner av barnets emosjonelle fungering og sosiale relasjoner er også relevante.
Tiltak for å bedre fungeringen
Støtt forelderen i hvordan man kan snakke med barnet om fraværet, på en ærlig og aldersadekvat måte. Veiledning gjennom helsestasjon eller familievernkontor kan være nyttig. Barnet kan trenge samtaler for å bearbeide følelser og styrke egenverd, eventuelt i regi av skolehelsetjenesten eller barnevernstjenesten.
Spørsmål som bør undersøkes:
- Vet barnet at den andre forelderen finnes, og hvordan snakkes det om dette hjemme?
- Hvordan reagerer barnet på spørsmål om sin familiesituasjon?
- Har barnet emosjonelle eller sosiale utfordringer knyttet til fraværet?
- Er omsorgsforelderen åpen og tilgjengelig for å støtte barnet i dette?
- Trenger barnet støtte til å bearbeide tap eller fravær av relasjon?