Det er noen i barnets nærmeste vennekrets som regelmessig røyker, drikker alkohol eller bruker andre rusmidler

Logg inn for å fjerne annonser

Svært god fungering

Barnet har venner som er aldersadekvate og ikke involvert i risikofylt atferd. Barnet viser forståelse for egne grenser og søker støtte hos voksne ved behov. Det påvirkes positivt av jevnaldrende og har et trygt sosialt nettverk.

God fungering

Barnet har venner som i hovedsak er positive rollemodeller, men kan være eksponert for enkelte risikofaktorer. Barnet viser evne til å sette grenser og søker råd hos voksne når det er usikker.

Adekvat fungering

Barnet har venner som kan være involvert i risikofylt atferd, men barnet deltar ikke selv aktivt. Det viser tegn til påvirkning, men har fortsatt en viss evne til å skille mellom rett og galt.

Dårlig fungering

Barnet har nære venner som regelmessig er involvert i risikofylt atferd, som røyking, alkohol- eller rusmiddelbruk. Barnet viser tegn til å bli påvirket og kan ha begynt å etterligne denne atferden.

Kritisk fungering

Barnet er en del av en vennekrets der risikofylt atferd er normen. Det deltar aktivt i slik atferd og viser liten forståelse for konsekvensene. Barnet mangler støtte fra voksne og er i fare for alvorlige utviklingsmessige konsekvenser.

Artikkel

Barn i alderen 6–9 år er i en sårbar fase hvor de formes av sine omgivelser. Når barn har venner som er involvert i risikofylt atferd, som røyking, alkohol- eller rusmiddelbruk, kan dette ha alvorlige konsekvenser for barnets utvikling og helse.

Nåtidig påvirkning
Eksponering for venner med risikofylt atferd kan føre til at barnet normaliserer denne atferden. Det kan utvikle en feilaktig oppfatning av hva som er akseptabelt, og kan begynne å etterligne denne atferden. Dette kan føre til konflikter hjemme og på skolen, samt påvirke barnets fysiske og psykiske helse negativt.

Langsiktig påvirkning
Langvarig eksponering for risikofylt atferd i vennekretsen kan føre til alvorlige konsekvenser, som tidlig debut av rusmiddelbruk, skoleproblemer og psykiske helseutfordringer. Det kan også påvirke barnets evne til å danne sunne relasjoner og føre til sosial isolasjon.

Observasjon og kartlegging
Du bør være oppmerksom på endringer i barnets atferd, som økt hemmelighold, endringer i humør eller skoleprestasjoner. Samtaler med barnet, foresatte og lærere kan gi innsikt i barnets vennekrets og eventuelle risikofaktorer. Det er viktig å kartlegge barnets forståelse av risikofylt atferd og dets evne til å sette grenser.

Tiltak
Styrk barnets sosiale ferdigheter og evne til å sette grenser gjennom samtaler og veiledning. Oppmuntre til deltakelse i positive fritidsaktiviteter hvor barnet kan møte jevnaldrende med sunne interesser. Samarbeid med foresatte for å etablere klare regler og forventninger. Ved behov, involver relevante instanser som skolehelsetjenesten eller barnevernet for ytterligere støtte.

Spørsmål som bør undersøkes

  • Hvilken rolle har barnet i vennekretsen, og hvordan påvirkes det av venner med risikofylt atferd?
  • Har barnet tilgang til trygge voksne som det kan snakke med om sine bekymringer?
  • Hvordan er kommunikasjonen mellom barnet og foresatte om temaer som røyking, alkohol og rusmidler?
  • Er det behov for å styrke barnets sosiale nettverk med positive rollemodeller?

Legg igjen en kommentar

Annonse

Logg inn for å fjerne annonser