En eller begge foreldre er arbeidssøkende og blir tilstrekkelig støttet i denne prosessen

Logg inn for å fjerne annonser

Svært god fungering

Foreldrene er arbeidssøkende, men mottar god oppfølging fra NAV eller andre relevante instanser. De viser høy motivasjon, deltar aktivt i kvalifiserende tiltak og klarer å ivareta barnet godt. Hverdagen preges av struktur og forutsigbarhet.

God fungering

Minst én forelder er uten arbeid, men får veiledning og deltar i tiltak. Det er økonomisk og praktisk stabilitet i hjemmet, og forelderen klarer å balansere jobbsøking og omsorgsansvar. Barnets behov ivaretas på en god måte.

Adekvat fungering

Foreldrene er arbeidssøkende og får noe oppfølging, men prosessen er preget av usikkerhet. Økonomien er stram, og det går til tider utover barnets deltakelse i aktiviteter eller oppfølging i hverdagen. Foreldrene forsøker å opprettholde stabilitet.

Dårlig fungering

Foreldrene er uten arbeid og har begrenset eller manglende støtte i jobbsøkerprosessen. Hverdagen preges av økonomisk usikkerhet, stress og manglende struktur. Barnet påvirkes negativt gjennom redusert oppfølging og ustabilitet.

Kritisk fungering

Foreldrene står uten arbeid og får ikke nødvendig støtte. De er lite aktive i jobbsøking og strever med å ivareta barnets behov. Hverdagen er preget av uro, økonomiske vansker og sosial isolasjon. Barnets trygghet og utvikling er alvorlig truet.

Artikkel

Når foreldre er arbeidssøkende, men får tilstrekkelig støtte og oppfølging, kan det bidra til en konstruktiv og stabil fase. For barn i alderen 6–9 år er foreldres tilgjengelighet, struktur og emosjonell stabilitet viktig, uavhengig av om foreldrene er i arbeid.

Konsekvenser her og nå
Dersom arbeidssøkingen skjer innenfor rammer med støtte og veiledning, kan foreldrene ivareta barnets behov for omsorg og forutsigbarhet. Barnet kan oppleve at forelderen er til stede og engasjert, selv om økonomien er strammere. Ved manglende støtte, kan usikkerhet og stress svekke foreldrenes evne til å være emosjonelt tilgjengelige.

Langsiktige konsekvenser
Med god støtte kan arbeidssøkerperioden føre til nye muligheter og styrket foreldrerolle. Uten tilstrekkelig hjelp, kan langvarig arbeidsledighet bidra til isolasjon, redusert selvtillit hos foreldrene og økt risiko for psykiske vansker – noe som igjen påvirker barnet negativt.

Kartlegging og vurdering
Du bør undersøke hvilken støtte foreldrene får, og hvordan dette påvirker deres hverdagsmestring. Det er viktig å vurdere barnets daglige rutiner, trivsel, økonomiske rammer og foreldrenes tilstedeværelse og emosjonelle kapasitet.

Tiltak
Det kan være aktuelt å sikre at foreldre får tilstrekkelig NAV-oppfølging, eventuelt henvise til kvalifiseringsprogrammer. Praktisk støtte, foreldrestøttende tiltak eller hjelp til struktur i hverdagen kan være nyttig. Barnet kan trenge støtte for deltakelse i fritidsaktiviteter eller ekstra oppfølging i skolen.


Spørsmål som bør undersøkes

  • Hvilken støtte får foreldrene i jobbsøkerprosessen?
  • Hvordan påvirker arbeidsledigheten barnets trygghet og hverdag?
  • Er det tilstrekkelig økonomisk og praktisk stabilitet i hjemmet?
  • Hvordan håndterer foreldrene stress knyttet til jobbsøking?
  • Hvilke ressurser og tiltak kan styrke familiens situasjon?

Legg igjen en kommentar

Annonse

Logg inn for å fjerne annonser