Atferd
Logg inn for å fjerne annonser
Ifølge artikkel 8 i FNs barnekonvensjon har alle barn rett til å ha sin egen identitet. Identitet er det som gjør barnet til den personen det er og det som skiller barnet fra andre mennesker. Dette inkluderer blant annet følelser, uttrykksformer og atferd.
Voksne som møter barn med utfordrende atferd, må være oppmerksomme på at det svært ofte ligger vonde erfaringer bak atferden. I møter med disse barna, er det viktig å være bevisst på at atferden ofte kan være et uttrykk for vanskelige liv (Folkehelseinstituttet, 2020a, s.20).
Utviklingen av utfordrende atferd hos barn og unge, følger ulike utviklingsbaner eller mønstre, og disse blir i stor grad bestemt av når i livet utfordringene oppstår, forhold ved eller sårbarhet hos barnet og ved det sosiale miljøet barnet vokser opp i (Folkehelseinstituttet 2020a, s. 28). Vedvarende negative eller voldelige omsorgssituasjoner kan skape utviklingstraumer hos barn som kan føre til vansker med regulering av følelser, atferd og oppmerksomhet (Folkehelseinstituttet 2020a, s. 28-29).
Hvis barnets atferd over tid bryter med eksisterende sosiale normer, verdier, regler og forventninger, kan det gå over til å bli alvorlige utfordringer. Det gir også utfordringer når barnets atferd har negative konsekvenser for andre, og når det fører til at barnets utvikling, læring og positivt sosialt samspill med andre barn og voksne blir hindret og forsinket (Folkehelseinstituttet 2020b, s. 14).
Referanser:
- FNs konvensjon om barnets rettigheter
- Folkehelseinstituttet. (2020). Barn, unge og kriminalitet. Hvordan forhindre at barn og unge kommer inn i eller fortsetter med en kriminell løpebane? Oppsummering og vurdering av virksomme tiltak, behandling og organisering.
- Folkehelseinstituttet. (2020). Tiltak for barn og unge med atferdsvansker eller som har begått kriminelle handlinger: En oversikt over systematiske oversikter.
