Barnets beste – et grunnleggende hensyn

Logg inn for å fjerne annonser

« Back to Glossary Index

Prinsippet om barnets beste er en rettesnor for vurdering av tiltak etter barnevernloven, og målet for barnevernstjenestens arbeid er å finne tiltak som er til barnets beste.

Når barnevernstjenesten har innhentet informasjon om barnets behov og situasjon, skal man foreta en helhetlig og skjønnsmessig vurdering av hva som vil være til barnets beste i det enkelte og konkrete tilfellet.

I barnevernstjenestens analyse skal det fremgå tydelig hvilke opplysninger som tillegges vekt og hvorfor. Barn må, så langt som mulig, gis anledning til å forstå hvilke vurderinger barnevernet gjør og hva vurderingene bygger på.

Det følger av barnekonvensjonen artikkel 3 at hensynet til barnets beste skal komme i første rekke og være grunnleggende ved alle avgjørelser og tiltak som gjelder barn. I barnevernssaker innebærer dette at det skal skje en konkret og individuell vurdering av hva som er best for det barnet saken gjelder.

FNs barnekomité peker i sin Generelle Kommentar nr. 14 på at de ulike momentene i barnets beste-vurderingen må avveies mot hverandre for å komme frem til hva som er det beste for barnet i den aktuelle saken. I vurderingen av barnets beste skal det blant annet tas hensyn til:

  • Barnets egen identitet 
  • Barnets og foreldrenes etniske, religiøse, kulturelle, språklige bakgrunn 
  • Barnets synspunkter 
  • Barnets behov for å bevare familiemiljøet og opprettholde viktige relasjoner (biologiske prinsipp) 
  • Det utviklingsstøttende prinsipp 
  • Barnets behov for omsorg og beskyttelse 
  • Barnets sårbarhet 
  • Barnets helse, utdanning og utvikling 
  • Mildeste inngreps prinsipp 

Momentlisten viser at vurderingen av hensynet til barnets beste er sammensatt. Når en avgjørelse om barnets beste skal treffes er det sentralt at barnevernet har nødvendig kunnskap på det området det gjelder. Slik kunnskap kan innhentes på flere måter. Barnevernstjenesten må vektlegge å snakke med barnet, og få frem barnets syn, og innhente synspunkter fra personer som er viktige i barnets liv.

Kunnskapsmodellen «Barnets behov i sentrum» vil være til hjelp i arbeidet med å få oversikt over og finne ut mer om de ovennevnte momentene.

« Tilbake til begrepslisten
Annonse

Logg inn for å fjerne annonser