Følelsesmessig regulering

Logg inn for å fjerne annonser

« Back to Glossary Index

Det følger av FNs barnekonvensjon artikkel 18 at barnet har rett til at foreldrene lar hensynet til barnets beste komme i første rekke.

Varme og kjærlighet fra foreldrene i tidlig barndom har betydning for utviklingen av barns selvfølelse og relasjonelle ferdigheter.

Barn har behov for at foreldrene tilpasser hjelpen med å regulere følelser utfra alder, modenhet og situasjon. For at foreldre skal kunne forstå barnets følelser og gi barnet den hjelpen det trenger, må foreldre være oppmerksomme, ha overskudd og kunnskap. Hvordan foreldre har det psykisk, er av betydning for hvordan foreldre selv klarer å være følelsesmessig tilgjengelige. Blant annet kan depresjon føre til at foreldre er mindre følsomt innstilt til sine spedbarn, mindre bekreftende og mer fornektende til spedbarns erfaringer (Murray, 1992).

Foreldre som mestrer å hjelpe barnet med å gjenkjenne og takle både gode og vonde følelser, bidrar til at barnet blir bedre kjent med sine egne følelser, og bedre rustet til å hanskes med egne følelser også senere (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, u.å.). 

Barn kan vise følelser som provoserer foreldre, eller følelser som er vanskelige å forstå. Også disse følelsene må bli tatt på alvor, og barnet trenger å bli møtt med forståelse og få hjelp til å håndtere dem.

Kombinasjonen av barns utfordrende temperament og dårlige foreldreferdigheter forsterker hverandre. Dersom foreldrene ikke klarer å møte barna på gode, trygge og forutsigbare måter, og barnets atferdsuttrykk utvikler seg negativt, kan dette bidra til en dårligere foreldrepraksis over tid (Folkehelseinstituttet, 2020, s. 30).

Referanser:

  • FNs konvensjon om barnets rettigheter
  • Murray L. (1992). The Impact of postnatal depression on infant development. Journal of Child Psychology and Psychiatry1992;33(3):543-61.
  • Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (u.å.). Vanskelige følelser – slik kan du hjelpe barnet. Foreldrehverdag. Se bufdir.no. 
  • Folkehelseinstituttet (2020) Barn, unge og kriminalitet. Hvordan forhindre at barn og unge kommer inn i eller fortsetter med en kriminell løpebane? Oppsummering og vurdering av virksomme tiltak, behandling og organisering. (FHI Rapport, 09.11.2020).
« Tilbake til begrepslisten
Annonse

Logg inn for å fjerne annonser