Fysisk helse og utvikling

Logg inn for å fjerne annonser

« Back to Glossary Index

Ifølge artikkel 24 i FNs barnekonvensjon har barn rett til god helse og utvikling.

Fysiske helseutfordringer å være oppmerksom på, er om barnet har tilbakevendende infeksjoner, stadig hull i tennene, vanskeligheter med mat, søvn eller å gå på do. Det er også viktig å være spesielt oppmerksom på barn som ofte har vondt i hodet eller magen. Barn som vokser mindre enn forventet, eller andre typer utviklingsforsinkelser, må også følges med på, siden dette kan påvirke barnets generelle utvikling over tid. Dersom barnet har fysiske helseutfordringer, er det viktig å utelukke eventuelle medisinske årsaker for å kunne vurdere om utfordringene er konsekvenser av barnets omsorgsbetingelser.

Dersom barnet har fysisk uhelse eller funksjonsnedsettelser, kan dette øke risikoen for at barnet utsettes for omsorgssvikt (Socialstyrelsen, 2023, s.44).

Barnets fysiske helse kan omhandle barnets aktiviteter i hverdagen, søvnmønster eller bruk av rusmidler.

Stressfylte og traumatiske opplevelser påvirker kroppen og dens fysiske tilstand. Dette kan medføre mobilisering av kroppslige reaksjoner hvor nervesystemet reagerer med høy spenningstilstand. Kunnskap om forbindelsen mellom traumer, hukommelse og kropp, viser at reaksjon på psykiske traumer kommer til uttrykk i kroppens funksjoner (Gamst, 2011, s. 101).

Referanser:

  • FNs konvensjon om barnets rettigheter.
  • Sverige. Socialstyrelsen. (2023). Grundbok i BBIC: barns behov i centrum. ([Rev. utg.]).
  • Gamst, K.T. (2011) Profesjonelle barnesamtaler: Å ta barn på alvor. Universitetsforlaget. 
« Tilbake til begrepslisten
Annonse

Logg inn for å fjerne annonser