Oppdragelse, veiledning og grenser

Logg inn for å fjerne annonser

« Back to Glossary Index

Det følger av artikkel 18 i barnekonvensjonen at foreldre skal sørge for at barn får nødvendig beskyttelse og omsorg, og de skal gjøre det de mener er best for barnet sitt.

Artikkel 5 i barnekonvensjonen om foreldreveiledning, viser at foreldrene har rett til å gi de rådene de mener barnet trenger, og de skal støtte barnet. Støtten og veiledningen tilpasses barnets alder og utvikling. Jo eldre barnet blir, desto mer skal foreldrene legge vekt på barnets synspunkter. Viktige aspekter er samspillet mellom barn og foreldre, stimulering av lek og sosialt samvær med andre barn, bekreftelse og respons ut fra barnets forutsetninger, engasjement i barnets liv, grensesetting og respekt for barnets integritet.

En viktig foreldreferdighet er å veilede barnet og formidle kunnskap som er tilpasset barnets utviklingsnivå. Å sette grenser er nødvendig og kan lære barnet å forholde seg til rammene for hva som er sosialt og moralsk ansvarlig. Samtidig får barnet forutsigbare og trygge rammer ved at barnet får mulighet til å forstå hva som forventes. Hvor grensene går, bør tilpasses barnets alder og behov (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, u.å.).

En kombinasjon av støtte og empati ved grensesetting, utgjør beskyttelse for barns utvikling. Det kan utgjøre risiko for barnets utvikling dersom foreldrene har manglende grensesetting, en streng og disiplinerende grensesetting, eller en inkonsekvent grensesetting der reglene stadig endres (Helsedirektoratet, 2018, s. 24).

Måten grensene settes på, har mye å si for om barnet forstår og aksepterer grensene. Tydelige forventninger og klare beskjeder vil hjelpe barnet å forholde seg til grensene. Barnet har også behov for at foreldrene viser forståelse for barnets ønsker og behov, samtidig som de forklarer hvorfor grensene er som de er, på en måte som er rolig og tydelig overfor barnet (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, u.å.).

Referanser:

  • FNs konvensjon om barnets rettigheter
  • Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (u.å). Sett gode grenser for barna. Se bufdir.no og Foreldrehverdag.
  • Helsedirektoratet (2018). Kunnskapsgrunnlag – metoder for tidlig identifisering av risiko hos barn og unge.
« Tilbake til begrepslisten
Annonse

Logg inn for å fjerne annonser