Samarbeid med barn og foreldre

Logg inn for å fjerne annonser

« Back to Glossary Index

Det følger av barnevernloven § 1-7 at barnevernet skal utføre sin virksomhet med respekt for og så langt som mulig i samarbeid med barn og foreldre.

Å være aktivt deltakende i egen sak er viktig for et hvert menneske, og barnevernet skal legge til rette for at barn og foreldre kan være involvert i barnevernssaken. God dialog og samarbeid mellom barnevernet og barn og foreldre er en forutsetning for et godt samarbeid. Et godt samarbeid med barn og foreldre kan bidra til at flere barn får hjelp som virker på et så tidlig tidspunkt som mulig, jf. Prop. L 169 (2016-2017).

I et samarbeid kan både barn og foreldre komme med verdifulle bidrag til barnevernstjenestens arbeid. Barn og foreldre har viktig kunnskap om egen situasjon. De kjenner familien sin og nettverket sitt og kan ha gode forslag til hva barnevernstjenesten kan gjøre.

Dette kan i praksis bety at:

  • Barnet opplever at det har trygge rammer og at det får en reell mulighet til å medvirke i saken
  • Foreldrene opplever at de har trygge rammer og at de får en reell mulighet til å være involvert i saken
  • Barnet og foreldrene får reell mulighet til å forstå hva bekymringen handler om
  • Barnevernstjenesten bruker Kunnskapsmodellen “Barnets behov i sentrum” for å konkretisere hva bekymringen for barnet og barnets situasjon handler om
  • Barnet og foreldrene får reell mulighet til å fortelle om hva de bekymrer seg for
  • Barnet får god og tilpasset informasjon om bekymringen, barnevernet og saken
  • Barnet får god og tilpasset informasjon om sine rettigheter
  • Foreldrene får tilpasset veiledning og den informasjon de har behov for om det å være foreldre i en barnevernssak
  • Foreldrene som trenger det, får særskilt veiledning for å forstå egne rettigheter
  • Barnet og foreldrene får god og tilpasset informasjon om sakens utvikling så tidlig som tilrådelig

Både barn og foreldre med erfaring fra barnevernet uttrykker at viktige elementer i medvirkning, samarbeid og dialog er at barnevernstjenesten er åpen og ærlig. Barn setter ord på at de må få vite hva barnevernstjenesten er bekymret for. Barn forteller at de vil bli snakket med, og ikke til. De må gis mulighet til å fortelle hva de mener Foreldre setter ord på at de må få vite hva det er barnevernstjenesten er bekymret for, så tidlig som mulig, og også underveis i saken. Foreldre setter også ord på at de ønsker at barnevernstjenesten skal være direkte i kommunikasjonen, og ikke gå omveier om samtaletema som ikke har noe med saken å gjøre.

« Tilbake til begrepslisten
Annonse

Logg inn for å fjerne annonser