Barnets følelsesmessige utvikling er aldersadekvat
Logg inn for å fjerne annonser
Svært god fungering
Barnet viser god følelsesmessig regulering, gjenkjenner og uttrykker følelser på en tydelig og hensiktsmessig måte, og har evne til empati og perspektivtaking. Det håndterer motgang og sosiale utfordringer aldersadekvat og søker støtte ved behov.
God fungering
Barnet har et følelsesliv som er i tråd med alder og utviklingsnivå. Det har et variert følelsesuttrykk, regulerer seg i vanlige situasjoner, og opprettholder trygge relasjoner. Små variasjoner i følelsesuttrykk er innenfor det normale.
Adekvat fungering
Barnet strever tidvis med følelsesregulering og uttrykker følelser på uhensiktsmessige måter, som sinne, gråt eller tilbaketrekning. Det henter seg inn igjen med støtte fra voksne. Det er behov for å følge utviklingen over tid.
Dårlig fungering
Barnet har vedvarende vansker med følelsesregulering og viser hyppige utbrudd, intens tristhet eller angst. Det har lav toleranse for frustrasjon og vansker med å uttrykke behov. Relasjoner og deltakelse påvirkes negativt.
Kritisk fungering
Barnets følelsesmessige utvikling er alvorlig hemmet. Det har vedvarende og intense emosjonelle reaksjoner som frykt, sinne eller tomhet, og klarer ikke å regulere følelser uten omfattende støtte. Barnets funksjon i skole, lek og relasjoner er sterkt svekket.
Artikkel

Følelsesmessig utvikling handler om evnen til å forstå, uttrykke og regulere egne følelser, samt å utvikle empati og trygghet i relasjoner. For barn i alderen 6–9 år legges viktige grunnlag for emosjonell modenhet og sosial fungering, og dette påvirkes både av biologiske faktorer og omsorgsmiljø.
Konsekvenser her og nå
Barn som har god følelsesmessig utvikling håndterer skuffelser, endringer og konflikter på en fleksibel måte. De søker støtte ved behov, bygger vennskap og opplever mestring. Barn med emosjonelle utfordringer kan reagere med tilbaketrekning, uro, sinne eller overdreven avhengighet av voksne.
Langsiktige konsekvenser
Dersom barn ikke utvikler evne til å forstå og håndtere følelser, kan det føre til psykiske vansker, skoleproblemer og svake sosiale ferdigheter. Emosjonell umodenhet i skolealder kan gi langvarige utfordringer med relasjoner, læring og selvfølelse. Med riktig støtte kan utviklingen styrkes og normaliseres.
Kartlegging og vurdering
Du bør kartlegge hvordan barnet uttrykker og regulerer følelser, hvordan det håndterer motgang, og hvilken støtte det får hjemme og i skole. Samtaler med foresatte og observasjon i naturlige situasjoner gir innsikt i barnets emosjonelle kapasitet og behov.
Tiltak
Tiltak kan være samtalestøtte for barnet, veiledning til foreldre i emosjonsfokusert oppdragelse, eller miljøarbeid i skole og fritid. Barnet kan ha nytte av sosiale ferdighetsgrupper, forutsigbare rammer og trygge voksne som støtter emosjonell utvikling.
Spørsmål som bør undersøkes
- Hvordan uttrykker og håndterer barnet følelser som glede, sinne, sorg og frustrasjon?
- Hvilken støtte får barnet hjemme og på skolen til å forstå og regulere egne følelser?
- Er det mønstre som tyder på emosjonell overkontroll, underkontroll eller avflatning?
- Påvirker følelsesreguleringen barnets læring, vennskap eller deltakelse i lek?
- Er det behov for tiltak for å støtte barnets emosjonelle utvikling?