De kommende foreldrene har en positiv innstilling og positive følelser ovenfor barnet og graviditeten
Logg inn for å fjerne annonser
Skalering av fungering
Svært god fungering
De kommende foreldrene har en svært positiv innstilling til graviditeten og viser sterke, positive følelser for barnet allerede før fødselen. De er entusiastiske og fullt engasjert i å forberede seg på foreldrerollen, både praktisk og emosjonelt. De uttrykker kjærlighet, stolthet og glede over barnets ankomst, og de tar aktivt ansvarDet følger av FNs barnekonvensjon artikkel 18 at barnet har rett til at foreldrene lar hensynet til barnets beste komme i første rekke. Konvensjonens artikkel 5 viser blant annet til foreldrenes rett til og ansvar for å gi barnet veiledning og støtte. Foreldrene skal ivareta barnets utvikling, evner og anlegg,... for å skape et stabilt, kjærlig hjemmemiljø. Barnet vil bli født inn i et miljø preget av trygghet, kjærlighet og omsorg, noe som gir det de beste forutsetningene for en sunn utvikling.
God fungering
De kommende foreldrene har en positiv innstilling og viser glede over graviditeten og barnets ankomst. De ser frem til å bli foreldre og forbereder seg praktisk og følelsesmessig på den nye rollen. De uttrykker kjærlighet og omsorg for barnet allerede før det er født, og de er opptatt av å skape et trygt og støttende miljø. Dette gir barnet gode forutsetninger for å møte verden med kjærlighet og trygghet, og risikoen for emosjonelle eller tilknytningsrelaterte problemer er svært lav.
Adekvat fungering
De kommende foreldrene har i utgangspunktet en positiv innstilling til barnet og graviditeten, men de kan også oppleve noen bekymringer eller utfordringer. De viser interesse for barnet, men kan være preget av økonomiskØkonomiske utfordringer og fattigdom kan skape betydelige belastninger for barn og familier, og påvirke både barnets trivsel og utvikling. Manglende økonomisk trygghet kan føre til stress, sosial ekskludering og begrensede muligheter for deltakelse i hverdagslige aktiviteter. For barnevernstjenesten er det viktig å identifisere hvordan økonomiske forhold påvirker omsorgssituasjonen, og å tilby støttende... Les mer ➜ eller praktisk stress, noe som tidvis demper de positive følelsene. Selv om de gleder seg over barnets ankomst, kan bekymringer om fremtiden påvirke hvor engasjert de er i forberedelsene. Risikoen for barnet er relativt lav, men foreldrene kan ha nytte av veiledning og støtte for å styrke deres følelsesmessige tilknytningSe også temaside om tilknytningspsykologi Det følger av FNs barnekonvensjon artikkel 5 at barn har rett til veiledning og støtte fra sine foreldre, rett til at foreldrene setter hensynet til barnets beste i første rekke og tar vare på barnet på best mulig måte. Ifølge konvensjonens artikkel 18 har alle... og forberedelser til foreldrerollen.
Dårlig fungering
De kommende foreldrene har blandede følelser rundt graviditeten og barnet. Selv om de ikke nødvendigvis er direkte negative, er de usikre eller ambivalente til hvordan livet vil bli med et barn. Denne usikkerheten kan skape et følelsesmessig distansert forhold til barnet under svangerskapet. Foreldrene kan føle seg overveldet av ansvar og være usikre på om de er klare til å ta på seg foreldrerollen. Dette skaper en moderat risiko for at barnet kan oppleve manglende emosjonell tilknytning i starten av livet, og foreldrene kan ha behov for støtte for å utvikle en sterkere tilknytning til barnet.
Kritisk fungering
De kommende foreldrene har en svært negativ innstilling til barnet og graviditeten. De uttrykker liten interesse eller engasjement i barnets ankomst, og de kan ha vanskeligheter med å akseptere situasjonen. Dette kan skyldes en uønsket graviditet, stress, eller andre personlige utfordringer. Deres mangel på positive følelser kan påvirke deres evne til å forberede seg praktisk og følelsesmessig på å ta vare på barnet. Barnet står i stor risiko for å møte følelsesmessig distanse og omsorgssvikt ved fødselen, noe som kan påvirke dets tidlige utvikling negativt.
Artikkel

Når kommende foreldre har en positiv innstilling til barnet og graviditeten, gir dette et solid fundament for barnets emosjonelle utvikling og trivsel. Positive følelser fører til at foreldrene forbereder seg godt på å ta vare på barnet, både praktisk og emosjonelt. Dette skaper et trygt, kjærlig miljø der barnet får de beste forutsetningene for tilknytning, utvikling og trivsel.
Hvis foreldrene opplever usikkerhet eller negative følelser rundt graviditeten, kan dette påvirke deres evne til å forberede seg på foreldrerollen. I slike tilfeller er det viktig at de får tilgang til støtte og veiledning, slik at de kan utvikle et sterkere bånd til barnet og skape et trygt miljø for barnets oppvekst.